Guacamole trochu jinak
Guacamole je tradiční Mexická salsa a kulinářský pozůstatek Aztécké kultury. Náš recept na guacamole je obohacený o Good Green Stuff, tudíž se stává ještě lepším než je (až skoro nemožná představa, že?). V Mexiku se obyčejně guacamole podává společně s nachos (kukuřičné chipsy). My ale přinášíme zdravější variantu v podobě nakrájené zeleniny.
Guacamole se hodí prakticky ke všemu. Vychutnejte si ho tedy na krajíci tmavého chleba k snídani, jako lehkou svačinu, v létě k jídlu z grilu a nebo jím překvapte své přátelé na večírku u vás doma.

Složení
- 1 velké zralé avokádo
- 1 lžička Good Green Stuff
- 1 menší šalotka
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 - 2 lžíce extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
- 1 stroužek česneku
- Habanero chilli paprička
- hrst nasekaného koriandru
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- oblíbená (sezónní) zelenina
Postup
- Avokádo pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a podélně ho rozřízneme. Pozor na velice tvrdou kulatou pecku uprostřed kterou je potřeba opatrně vyjmout.
- Lžící vydlabeme avokádo do misky a vidličkou pečlivě rozmačkáme tak, abychom dosáhli hladké konzistence bez větších kousků avokáda.
– Rada: Pokud chceme dosáhnout opravdu krémové konzistence, avokádo můžeme rozmixovat v mixéru za malých otáček společně i se zbytkem surovin. - Vedle na jemno nakrájíme šalotku, koriandr a stroužek česneku.
- Chilli papričku podélně rozřízneme a odstraníme semínka. Do guacamole přidáme dle chuti.
- Vše opatrně smícháme s avokádem a přidáme limetkovou šťávu, sůl a pepř.
– Tip: Avokádo je samo o sobě přirozeně velmi tučné. Jestli se tedy bude zdát, že guacamole nepotřebuje přidat olivový olej, můžeme ho vynechat. - Vedle nakrájíme na proužky očištěnou zeleninu dle našeho výběru a podáváme společně s guacamole v servírovací misce.