Guacamole trochu jinak

Guacamole je tradiční Mexická salsa a kulinářský pozůstatek Aztécké kultury. Náš recept na guacamole je obohacený o Good Green Stuff, tudíž se stává ještě lepším než je (až skoro nemožná představa, že?). V Mexiku se obyčejně guacamole podává společně s nachos (kukuřičné chipsy). My ale přinášíme zdravější variantu v podobě nakrájené zeleniny.

Guacamole se hodí prakticky ke všemu. Vychutnejte si ho tedy na krajíci tmavého chleba k snídani, jako lehkou svačinu, v létě k jídlu z grilu a nebo jím překvapte své přátelé na večírku u vás doma.

15 minut 4

Složení

  • 1 velké zralé avokádo
  • 1 lžička Good Green Stuff
  • 1 menší šalotka
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 - 2 lžíce extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
  • 1 stroužek česneku
  • Habanero chilli paprička
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • oblíbená (sezónní) zelenina

Postup

  1. Avokádo pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a podélně ho rozřízneme. Pozor na velice tvrdou kulatou pecku uprostřed kterou je potřeba opatrně vyjmout.
  2. Lžící vydlabeme avokádo do misky a vidličkou pečlivě rozmačkáme tak, abychom dosáhli hladké konzistence bez větších kousků avokáda.
    – Rada: Pokud chceme dosáhnout opravdu krémové konzistence, avokádo můžeme rozmixovat v mixéru za malých otáček společně i se zbytkem surovin.
  3. Vedle na jemno nakrájíme šalotku, koriandr a stroužek česneku.
  4. Chilli papričku podélně rozřízneme a odstraníme semínka. Do guacamole přidáme dle chuti.
  5. Vše opatrně smícháme s avokádem a přidáme limetkovou šťávu, sůl a pepř.
    – Tip: Avokádo je samo o sobě přirozeně velmi tučné. Jestli se tedy bude zdát, že guacamole nepotřebuje přidat olivový olej, můžeme ho vynechat.
  6. Vedle nakrájíme na proužky očištěnou zeleninu dle našeho výběru a podáváme společně s guacamole v servírovací misce.